středa 21. května 2014

Výměna akumulátoru – tablet GoClever TAB R105BK

Jednou ze známých slabin tohoto tabletu je malá životnost akumulátoru. U mého tabletu se znatelně začala kapacita snižovat zhruba po roce a nejdříve jsem to přisuzoval nějaké „žravé“ aplikaci. Stav ale záhy došel tak daleko, že plně nabitý tablet po půlhodinovém používání druhý den ani nenastartoval. Protože na akumulátory výrobci poskytují zkrácenou záruku, situace má dvě řešení – buď nechat akumulátor vyměnit v autorizovaném servisu (s náklady na práci, poštovné a případně předražený akumulátor), nebo si pomoci svépomocí (pravděpodobně se tím ovšem poruší podmínky záruky, což může způsobit komplikace při případné reklamaci nějaké jiné závady).
Uvedený postup jsem ověřil na svém tabletu, ovšem nepřebírám žádné záruky a upozorňuji, že případní následovníci postupují na vlastní riziko. Úkon zvládne průměrně technicky zdatný člověk během zhruba čtvrthodiny, není třeba žádných zvláštních znalostí – je dobré, pokud už někdy používal páječku :-). Potřebovat bude miniaturní šroubovák, plastovou kartu (nebo silnější kytarové trsátko), hrotovou páječku (pistolová trafopájka s běžným hrotem není příliš vhodná), cín, pájecí pastu nebo kalafunu. Postup jsem trochu více rozvedl, aby byl srozumitelný i pro méně zběhlé jedince, což snad odborníci mezi čtenáři prominou.
Prvním problémem bylo nalézt vhodný náhradní akumulátor. Tablet jsem rozebral, abych zjistil typ, ovšem přesně stejný akumulátor se mi najít nepodařilo. Změřil jsem tedy maximální rozměry, které jdou v tabletu použít, a objednal přes e-bay akumulátor s větší kapacitou (důležité je pouze dodržet napětí 7,2 V - jedná se o dva bloky 3,6 V spojené do série).

Původní akumulátor má rozměry zhruba 105 x 127 x 6,5 mm a udávanou kapacitu 3100 mAh, ale nový akumulátor s rozměry 130 x 120 mm se s rezervou vejde. Cena byla 22 USD. Udávané kapacitě 8000 mAh se nedá věřit - podle mého názoru sečetl výrobce kapacitu dvou bloků po 3,6 V, což je samozřejmě při sériovém zapojení nesmysl. Reálně se tedy jeví kapacita 4000 mAh.


 Nejdříve je potřeba tablet rozebrat, samozřejmě ve vypnutém stavu. Nezapomeňte nejdřív vyjmout microSD kartu, jinak hrozí její zlomení nebo vytržení šachty na kartu! Jako další krok je potřeba vyšroubovat tři šroubky ukryté pod krytkou konektorů.


Potom je potřeba opatrně vsunout vhodný plochý nejlépe plastový předmět za užití přiměřené síly do obvodové spáry tabletu a postupně vycvakávat jednotlivé úchyty. Já používám silnější kytarové trsátko, ale asi by stejně posloužila třeba nějaká plastová karta (například zákaznická z nějakého obchodu, platební bych raději nepoužíval).

Tím se dostaneme na všechny vnitřnosti. Asi vypadnou i perforované plíšky chránící reproduktory, ale v tomto ohledu nemohu radit, protože tablet se mi po záruční výměně displaye vrátil bez nich. Z toho lze usuzovat, že nejsou příliš důležité, navíc časem trochy vystupovaly z dělící spáry a škrábaly do rukou. Akumulátor je přilepený oboustrannou lepící páskou, takže je nutné třeba opět pomocí karty postupně akumulátor nadzvedávat a „odřezávat“ (já jsem s velkou opatrností použil nůž). Protože páska drží poměrně silně, nedoporučuji akumulátor jednoduše odtrhnout, protože by mohlo dojít k poškození šasi nebo jiných dílů. Potom už stačí odletovat přívodní vodiče od základní desky – doporučuji si na ní předem označit barvu nebo polaritu, aby při připojování nového akumulátoru nedošlo k přepólování. 


Vodiče nového akumulátoru odizolujeme asi v délce 3 mm a dobře (!) pocínujeme. Potom je už stačí přiletovat k základní desce při zachování původní polarity, doporučuji zkontrolovat kvalitu spoje pod lupou (spoj nemusí být zrovna krásný, ale cín musí dobře přilnout na všechny plochy – nesmí to být tzv. „studeňák“). Cín možná ani nebude potřeba přidávat, mohlo by stačit množství ulpělé na pájecích bodech a pocínovaných vodičích. Příliš velké množství cínu je spíš na škodu, může třeba zkratovat pájecí body. Je dobré pájet rychle, aby nedošlo k přehřátí desky. V případě opakování kvůli nějakému problému radši počkejte, dokud místo pájení nevychladne. Akumulátor potom přilepíme kousky oboustranné lepící pásky. Pokud překážejí vodiče směřující k vestavěným reproduktorům, není problém jejich polohu upravit, protože jsou pouze přilepeny lepící páskou a jejich délka je dostatečná. Tím je operace hotova, ještě je potřeba secvaknout a sešroubovat obě části tabletu.


Po zapnutí ukazoval tablet stav nabití na 85%, což by mohla být známka toho, že akumulátor neležel příliš dlouho někde ve skladu. Zatím jsem neporovnával výdrž s původním akumulátorem (ono to jde také dost těžko), ale zatím se splňují předpoklady, že bude vyšší, což lze očekávat i podle udávané kapacity a také rozměrů akumulátoru.

Doplněno: vyměněný akumulátor po roce a půl ztratil kapacitu a nafouknul se. Bohužel po další výměně akumulátoru už tablet nenabíhal, asi se něco poškodilo. Prodal jsem ho na náhradní díly... 

11 komentářů:

  1. Dobrý den, skvělý článek. Momentálně řeším stejný problém s výměnou baterie. Mohl bych získat tip na konkrétní baterii z eBay? Díky. ppremecek@gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tipy - bez záruky:

      http://www.ebay.com/itm/Large-Capacity-Li-ion-Polymer-Battery-7-4V-8000MAH-For-9-10-Inch-Tablet-37125130-/291329677498?pt=US_Rechargeable_Batteries&hash=item43d49a18ba

      http://www.ebay.com/itm/7-4V-8000mah-polymer-lithium-ion-battery-Li-ion-battery-for-tablet-pc-9-7-inch-/261718691762?pt=US_Rechargeable_Batteries&hash=item3cefa64fb2

      Vymazat
  2. Dobrý den, mě se baterie nafoukla jeden článek na 2 cm vejšky můžete mi dát odkaz na tu větší baterii prosím? Děkuji
    pepe-r@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Moc děkuji. Ceny za tyhle baterie vypadají docela rozumně. Původně jsem našel jenom baterie s polovičním napětím, které by se mechanicky vešly, kdyby se daly 2 do série. Cena za opravu by však vycházela kolem 1000 Kč (bez dopravy). Potřebuji opravit tablet pro kamarádku, pokud bude s cenou za opravu souhlasit, určitě vyzkouším. Otázkou je, jak dlouho vydrží nová baterie při denním používání. Originální vydržela asi rok a půl. Což je docela málo. Při téhle ceně by si to říkalo o zvenku otvíratelnou přihrádku na uživatelsky výměnnou baterii. Tím by se ovšem upozorňovalo na to, že baterie v tabletu je spotřebním zbožím, což by možná leckterého uživatele odradilo od koupě...

    OdpovědětVymazat
  4. Tie baterie su zapojeně paralelne a každa ma 7,4 V a 3100mAh . na stranke výrobcu je aj napísana kapacita 6200mAh. Ved obyčajna bateria do mobilu ma 3,7V a kpacitu okolo 1600 menšie a väčšie 2000.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě proto, že článek Li-pol akumulátoru má napětí 3,7 V ( http://cs.wikipedia.org/wiki/Lithium-polymerov%C3%BD_akumul%C3%A1tor ), pro dosažení napětí 7,4 V musí být dva články zapojeny sériově. Takovéto bloky lze samozřejmě dál spojovat i paralelně.Uvádění kapacity v mAh je dost zavádějící, protože lze srovnávat tyto hodnoty pouze při stejném napětí (příklad - při stejné udávané kapacitě v mAh je skutečná energie uložená v akumulátoru s napětím 7,4 V dvojnásobná oproti akumulátoru 3,7 V). Korektní by bylo udávat kapacitu ve watthodinách, případně joulech.

      Vymazat
  5. Poradíte mi zkušenější? Chtěl jsem také baterku na GO Clever vyměnit, ale má 3,7 V a 3 dráty. V těchto rozměrech co mám ale nabízejí jen se 2 dráty. Je možné nějaké řešení? Petr

    OdpovědětVymazat
  6. Ak by vas zaujimalo ako sa nas tablet sam znicil koli nafuknutej baterii, poslite email a poslem vam foto....
    mircox@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  7. Cerveny bude asi + a cerny -, mam pravdu? Ted jsem vykuchal jednu 3000 tak at aspon vim poly.

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, mě se baterie nafoukl jeden článek, můžete mi dát odkaz na tu baterii prosím,a nevíte kde bych sehnal sklo na GOCLEVER TABLET R974.Děkuji.
    jirkakoudy@centrun.cz

    OdpovědětVymazat